Kalkoen op blik (Beer can Turkey)

Kalkoen op Blik

Kalkoen gegaard op blik met cranberry compote en witlof salade.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 44 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

Voor het pekelen per 1,5 L water (12 uur):

  • 100 gr zeezout
  • 100 gr basterd suiker
  • 25 ml tabasco
  • 1,5 L water
  • paar Tenen knoflook gekneusd
  • paar Uien grof gesneden

Voor de Kalkoen:

  • 1 stuk Kalkoen +/- 2KG
  • 1 Bakje kersenrookhout geweekt in water
  • 4 el Kookgek Filip Kip op blik rub (eventueel die van santa marina)
  • paar Plakken ontbijtspek

Voor de spuitfles:

  • 1 Blik Bockbier
  • scheutje Balsamico azijn
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden:

  • 1 Kip op blik houder
  • 1 Druippan
  • 1 spuitfles
  • 1 Aluminium folie
  • 1 Emmer of grote bak

In smeersel:

  • 4 el olijfolie
  • 2 el Honing
  • 2 tl Gerookte paprika poeder

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Meng voor de pekel alle ingrediënten in de emmer en pekel de kalkoen 12 uur. Spoel hem hierna goed af en dep hem droog.
  • Haal voorzichtig het velletje los van de filet en smeer de filet in met de rub. Span het velletje weer terug en rub de rest van de kalkoen rondom in. Vergeet niet de holte in te rubben. Laat de kalkoen een uurtje of 2 even staan, zodat de rub in kan trekken.
  • Bescherm de uiteinde van de poten en de vleugels met aluminium folie en vul de bovenste holte met ontbijtspek.
  • Smeer hierna de kalkoen in met in smeersel mengsel.

Bereiden:

  • Zet de kalkoen op de standaard met de bockbier. Bereid de BBQ voor op indirect grillen met een temperatuur van 110 °C.
  • Strooi het geweekte rookhout op de hete kolen en plaats de conveggtor, druippan/bak (gevuld met een water), het rooster en de kalkoen.
  • Gaar tot een kerntemperatuur van +/- 70°C gemeten in het dikste stuk van de poot. (ongeveer half uur per 500gr kalkoen)
  • Spuit de kalkoen om het half uur in met de spuitfles mengsel.
  • Als de 70 graden is bereikt haal je de kalkoen van de BBQ af en pak je hem helemaal in met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een klein half uurtje tot rust komen en dan smullen maar.
  • Serveer er cranberry compote, witlof salade, gebakken champignons en een gepofte zoete aardappel bij. (zie recept)
Trefwoord Low and slow, Kalkoen
1_Kalkoen
2_Kalkoen_pekelen
3_Kalkoen_voorbereiden
4_Kalkoen_bereiden
5_Kalkoen_met_grandberrys_en_witlofsalade
previous arrow
next arrow
1_Kalkoen
2_Kalkoen_pekelen
3_Kalkoen_voorbereiden
4_Kalkoen_bereiden
5_Kalkoen_met_grandberrys_en_witlofsalade
previous arrow
next arrow

 

Bijpassende producten

Producten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.