De Kamado BBQ aansteken & temperatuur regelen

De Kamado BBQ aansteken

In de Kamado BBQ bevindt zich een keramische vuurkorf waar de houtskool in gaat. Op de vuurkorf ligt de vuurring en daarop rust het rooster.

Aan de onderkant is de BBQ voorzien van een ventilatieopening voor de aanvoer van lucht naar de houtskool.

Boven in het koepelvormige deksel bevindt zich een regelbare margrietschijf waardoor de lucht kan ontsnappen.

De temperatuur wordt geregeld via deze twee ventilatieopeningen.
Het deksel heeft bovendien een opening waar een thermometer met wijzerplaat in past voor het controleren van de temperatuur in de Kamado BBQ.

Alvorens je de Kamado BBQ aansteekt
Het is belangrijk om voldoende houtskool te gebruiken en goed de luchttoevoer te regelen.

De vuurkorf mag volledig gevuld worden met houtskool. Let er wel op dat je steeds een paar cm lucht laat tot de onderkant van de hitteschilden.

Wij raden aan om kwalitatieve houtskool te gebruiken (vb. van The Bastard of Dammers).
Door het gebruik van houtskool van slechte kwaliteit of houtskool die uit kleine brokjes bestaat, raken de luchtgaten in het vuurrooster verstopt, waardoor je niet de gewenste hoge temperaturen bereikt die nodig zijn om te roosteren en te schroeien.
Houtskool kan twee- tot driemaal opnieuw worden aangestoken voor meerdere keren grillen. Rakel de gebruikte houtskool op met de as-schuiver (Ash Tool), zodat de as door het bodemrooster omlaag valt.
Zorg er steeds voor dat de luchtgaten in het vuurrooster niet verstopt zijn met kleine stukjes houtskoolrestjes. Vul de oude houtskool aan met wat nieuwe houtskool en je kan weer BBQ’en.

Het aansteken van je Kamado BBQ
Steek de houtskool aan met behulp van aanmaakblokjes, een aanmaakbuis, elektrische aansteker.

Gebruik enkel natuurlijke materialen om je kamado BBQ aan te steken. Zo voorkom je dat chemische walmen in de keramiek blijven hangen.

Gebruik één tot drie aanmaakblokjes naargelang het recept.

Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
Wacht 5 tot 10 minuten tot de aanmaakblokjes opgebrand zijn.
Sluit het deksel, doe de ventilatieopening bovenin helemaal open en regel de luchttoevoer bij wanneer de gewenste temperatuur bijna bereikt is.

Let op: Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes, aanstekervloeistof of andere brandbare vloeistof !

Bron: kamadobbq.be