Kamado kooktechnieken

Kamado kook technieken 

‘Low & slow’ garen & roken
Een van de voordelen van een Kamado keramische BBQ is de mogelijkheid om te garen bij lage temperatuur. Niets is zo smakelijk als een malse, gerookte varkensschouder, braadstuk of Spare-Ribs!

Werkwijze:

Voor een ‘low & slow’ temperatuur van zo’n 100 °C begin je met één aanmaakblokje zodat je één gloeikern krijgt.

Als het aanmaakblokje volledig is opgebrand plaats de Conveggtor, vul een lekbak zoals aangegeven in je recept, dit kan met water maar ook met appelsap, wijn of combinaties met verse kruiden.

Sluit het deksel en laat de temperatuur langzaam hoger worden met de ventilatieschuif onderaan half open en de margrietschijven helemaal geopend.

Verminder de luchtcirculatie als je een temperatuur van ongeveer 100°C bereikt hebt.
Leg voor het vlees in de kamado gaat enkele klompjes rookhout of rooksnippers op het houtskool.
Zet nu het rooster met vlees er in en steek de pen van de kernthermometer in het vlees, probeer steeds de punt mooi in het midden van het vlees te krijgen.

Haal bij de gewenste temperatuur het vlees van het rooster en laat rusten zoals in het recept aangegeven.

Schroeien: roosteren bij hoge temperatuur
Een van de voordelen van een Kamado BBQ is dat je er uitstekend biefstukken mee kan schroeien, net als in een gespecialiseerd steakrestaurant. Zo´n knapperig bruine, sappige biefstuk van de grill, daar loopt iedereen het water van in de mond!

Werkwijze
Steek de houtskool met 3 aanmaakblokjes aan zodat je 3 gloeikernen krijgt.
Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
Wacht 5 tot 10  minuten tot de houtskool gaat gloeien.
Sluit het deksel, doe de ventilatieopening bovenaan helemaal open.
Laat de temperatuur oplopen tot 260 à 300 °C.
Wanneer de temperatuur gestegen is tot 10 graden onder de gewenste stand schuif je de onderste ventilatieopening half dicht en bovenste helemaal dicht met de margrietschijf open.

Bereiding van Entrecote of andere biefstuk:
Zorg er voor dat je vlees dik genoeg is, een biefstuk van 1cm dik zal je moeilijk vanbuiten gebruind krijgen zonder hem overgaar te maken.
Bestrijk de biefstukken licht met olijfolie, zo blijven ze niet aan het hete rooster plakken.
Bestrooi het vlees met grof zeezout en peper naar smaak. Het zeezout trekt alleen in het buitenste laagje van het vlees.
Leg de biefstukken op de grill, sluit de Kamado steeds tussen alle handelingen.
Draai ze om met behulp van een tang of bakspaan. Niet met een vork, want dan lopen de vleessappen weg.

Voor een medium gebakken biefstuk van 2,5 cm dik hou je een kern temperatuur van 52 – 54°C aan.

Rooster hiervoor 1,5 minuten en draai de biefstuk een kwart slag, waarna je terug 1,5 minuten kan roosteren, op die manier krijg je een mooi ruitjes patroon op het vlees. Na 3 minuten draai je het vlees om en herhaal alles nog eens. In totaal ben je dus +/- 6 minuten bezig.
Voor een meer doorbakken biefstuk laat je het vlees iets langer liggen. Wil je het vlees wat roder, rooster het dan korter.

Haal de biefstukken van de grill en laat ze 2 minuten rusten voordat je ze serveert of snijdt. Snijd ze altijd tegendraads.

Caveman Style
Alle bereidingen waarbij de producten direct in contact komen met de houtskool noemen we Caveman Style. De bekendste bereiding is een dikke steak. Neem bij een runderbiefstuk een minimale dikte van 5 centimeter. Op deze manier zal het vlees niet snel doorslaan.

Pizza’s bakken
De Kamado BBQ is uitermate geschikt voor het bakken van heerlijke pizza’s met echte houtoven gestookte smaak en een geweldig lekkere krokante korst.

Werkwijze
Steek de houtskool met 3 aanmaakblokjes aan zodat je 3 gloeikernen krijgt.
Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
Wacht 5 tot 10 minuten tot de houtskool gaat gloeien.

Plaats de Conveggtor, rooster en pizzasteen en sluit het deksel..

Doe de ventilatieopening bovenin helemaal open en laat nu de temperatuur oplopen tot minstens 320°C. Sluit de bovenste ventilatie en laat de margrietschijf open.

Plaats de pizza met behulp van de pizza schep op de pizza steen. Draai de pizza een kwart slag na 3 minuten en controleer de bodem zodat deze zeker niet verbrandt.
Als de Kamado BBQ goed op temperatuur is kan de pizza nu al klaar zijn, indien dit niet het geval is controleer je binnen twee minuten nogmaals.
Natuurlijk steeds het deksel zoveel mogelijk gesloten houden.

Bron: kamadobbq.be