Warm gerookte zalm
Verse zalm gerookt met appel rookhout en geserveerd met gerookte asperges en tortellini.
Ingrediënten
Voor de Zalm
- 2 Stuks Zalmfilet
- 1 kopje zeezout
- 1 kopje Bruine basterd suiker
- 1 stuk Rasp van 1 citroen schil
- 2 Handjes Saw dust hickory
Voor de Asperges
- 8 stuks Asperges Geschilt
- 1 Bak Stro
- 2 Handjes Rookhout Appel chips
- 1 Aluminium grill schaal
Instructies
Voorbereiding Asperges
- Week in een emmer met water de stro en in een bakje het rookhout.
- Bereid de BBQ voor op direct grillen met een temperatuur van 130°C.
Bereiding Asperges
- Maak met aluminium folie een pakje van het rookhout (+/- 2 handjes), prik er gaatjes in en leg deze op de kolen.
- Plaats het rooster met daarop de aluminium grill schaal met een opbouw van uitgelekte strooi-asperges-strooi.
- Gaar de asperges in 30 tot 60 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met een saté prikker er even in te prikken om te voelen hoe de garing is. Er zal altijd een kleine beet blijven. (gaar naar eigen smaak van zachtheid)
Voorbereiding Zalmfilet
- Pekel ondertussen de Zalm door het zeezout, basterdsuiker en citroenschil rasp te mengen en de zalm hiermee te bedekken aan beide kanten. Laat 20 tot 30 minuten staan. Spoel daarna af en maak droog.
- Als de asperges gereed zijn zet ze afgedekt met aluminium folie apart.
Bereiding Zalmfilet
- Plaats de conveggtor. Laat de temperatuur terug lopen naar 85 graden.
- Maak met aluminium folie 2 pakjes van de Saw dust prik hier gaatjes in en leg op de kolen. Zet op de conveggtor een lekbak met een laagje water en plaatst het rooster.
- Zodra het Saw dust begint te roken leg de zalmmoten op het rooster en rook deze tot een kern temperatuur van 45 graden.
- Warm eventueel de asperges nog even op.
- Serveer tip: Tortellini gevuld met kaas en een kruidige warme tomaten saus.