Vitello Tonnato
Licht gerookte kalfsmuis met een tonijn mayonaise.
Ingrediënten
Voor de Vitello Tonnato
- 1000 gr Kalfsmuis
- 1 el Kappertjes
- 100 gr Gemengde rucola salade
- 0,5 stuks Fijn geraspte schil van een citroen
- 6 el Geroosterde pijnboompitten
- 2 stuks Tomaten
- 1 bakje Eiken Rookhout snippers (+/- flinke hand)
Voor de Rub
- 2,25 el Gerookte paprika poeder
- 2,5 el Milde paprika poeder
- 1 tl chili poeder
Voor de Tonnato saus
- 1 blikje Tonijn in olie uitgelekt (200gr)
- 1 el Gehakte kappertjes
- 5 el Romige mayonaise Je kunt ook zelf mayonaise maken
- 0,5 stuk Sap van een citroen
- 1 stuk Sjalot gesnipperd
- 2 stuks Ansjovis fijngehakt
Instructies
Voorbereiding
- Wrijf de kalfsmuis goed in met de Rub. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de rub door elkaar. Laat de in gerubde kalfsmuis minimaal 2 uur staan. (ik doe meestal een nachtje)
- Week een royaal handje eiken houtsnippers in water.
- Bereid de BBQ voor on indirect grillen met een temperatuur van 110°C. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt strooi dan de geweekte houtsnippers over de gloeiende houtskool.
- Leg het rooster met de kalfsmuis op de BBQ Sluit de deksel van de BBQ .
Bereiding
- Laat de kalfsmuis ongeveer 45 minuten garen tot het vlees een kerntemperatuur van 50 tot max 52 °C heeft bereikt
- Maak intussen de tonijnsaus. Laat hiervoor de tonijn en de kappertjes uitlekken en pureer deze met de overige ingrediënten voor de saus in de blender of keukenmachine tot een saus. Deze mag nog een fijn tot grof van structuur zijn. Breng de saus op smaak met peper en zout en bewaar tot serveren afgedekt in de koelkast.
- Neem de kalfsmuis uit de BBQ als de gewenste kerntemperatuur is bereikt en laat afkoelen. Wikkel in stevig in vershoudfolie en bewaar tot serveren in de koelkast.
- Snijd de kalfsmuis in mooie dunne plakjes. Verdeel de gemengde sla en hierover plakjes kalfsmuis over de borden. Garneer met de tonijnsaus, kappertjes, pijnboompitjes en blokjes tomaten. Rasp de citroenschil er overheen.
Notities
Inspiratie van: biggreenegg.eu