Rib-eye met gegrilde groenten
Rib-eye met gegrilde groenten en gepofte knoflookboter.
Ingrediënten
Voor de Ribeye en groenten:
- 1200 gr Ribeye
- 2 pakjes Mini Asperges
- 1 pakje Baby mais
Voor de marinade:
- 3 el Kookgek Filip All-round smokey BBQ Rub
- 1 snufje Vers gemalen Himalaya zout en zwarte peper
- 5 el Knoflook olie met fijngesneden knoflook (ik heb deze altijd potje staan)
Voor de gepofte knoflook boter:
- 1 bol Knoflook
- 1 scheutje olijfolie
- 1 el Gevriesdroogde tijm
- 1 el italiaanse kruiden
- 2 el Kruidenboter mix van Euroma
- 100 gr Rommboter
Benodigdheden:
- 1 stuk Aluminiumfolie
- 1 stuk Huishoudfolie
- 2 handjes Whiskey rookhout snippers geweekt
Instructies
Voorbereiding
- Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade en wrijf de Rib-eye hiermee aan beide kanten goed in. Laat minimaal een uurtje intrekken. Marineer ook de groenten met 2el knoflookolie en vers gemalen peper en zout.
- Week ondertussen de houtsnipper in een beetje water.
- Maak de BBQ gereed voor in-direct grillen met rooster en een temperatuur van 170 °C.
- Snijd het bovenste deel van de knoflook af. Je hoeft de knoflook niet te pellen. De teentjes dienen wat vrij komen te liggen. Leg de bol knoflook op een stukje aluminiumfolie. Schenk een beetje olijfolie over de bol knoflook en strooi de tijm en Italiaanse kruiden er over. Vouw nu het aluminiumfolie dicht.
Bereiding
- Gaar de knoflook in de BBQ voor ongeveer een 40 minuten. De knoflook moet zacht zijn geworden. Als de knoflook gaar is kun je een teen knoflook makkelijk uit de bol verwijderen door van onderaan de teen een beetje de duwen. De knoflook komt dan naar boven. Haal de tenen knoflook eruit en hak deze fijn.
- Zorg er voor dat de BBQ een temperatuur krijgt van 120°C.
- Meng in een kom de roomboter samen met de kruidenboter mix, de fijngesneden gepofte knoflooktenen en breng op smaak met vers gemalen peper en zout.
- Leg op een werkblad een stuk vershoudfolie met daarop de kruidenboter en vorm een worst. Laat hard worden in de koelkast, zodat je er met serveren dikke plakken van kunt snijden.
- Als de BBQ de gewenste temperatuur van 120°C heeft behaald, strooi dan de houtsnippers op de hete kolen en gaar de Rib-Eye tot een kern temperatuur van 45 °C. Ga vervolgens over naar direct grillen op 200 °C.
- Grill nu de groenten beet gaar en schroei de Rib-eye aan beide kanten dicht. Gaar tot een kern temperatuur van 54 graden en laat 10 minuten rusten in de aluminium folie. Snijd er mooie plakken van en serveer samen met de gegrilde groenten en een plak gepofte knoflookboter.
- Lekker om er bij te serveren: Gebakken aardappeltjes en een port-honingtijm saus bij.