Kip van het Spit
Gegrilde kip van het spit ''Kookgek Filip op z'n Spaans''
Ingrediënten
- 2 stuks Mais Kip
- olijfolie
Voor de Pekel
- 180 gr Grate Goods All Brine N1 All Purpose
- 3 liter water
- 120 gr Bruine basterd suiker
Voor de Rub
- 3 el Kookgek Filip Original Chicken BBQ Rub
- 1 el Tijm vriesdroog
- 1 el Knoflookpoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el italiaanse kruiden vriesdroog
- 0,5 tl zwarte peper gemalen
Voor de saus
- 125 ml Blues Hog Champions Blend Sauce
- 125 ml Grate Goods Memphis Sweet & Smokey Barbecue Sauce
- 1 tl Nondedju Hete Saus na smaak
Benodigdheden
- Draaispit / Rotisserie
- Pen temperatuurmeter
Instructies
Pekelen
- Doe de ingrediënten voor de pekel in een pan en verwarm totdat zout en suiker is opgelost. Laat hierna afkoelen.
- Zodra de pekel is afgekoeld leg de 2 kippen erin. Zorg ervoor dat ze onder het vocht zitten. Voeg eventueel wat extra water toe.
- Laat de kippen minimaal 12 uur in het pekel vocht.
Rubben
- Hussel alle ingrediënten voor de rub door elkaar.
- Haal de kippen uit het pekelvocht en dep ze droog.
- Smeer de kippen in met olijfolie en bestrooi rondom met de rub, zodat alles bedekt is en laat een uurtje of 12 marineren.
Bereiden
- Bereid de BBQ voor op direct grillen met een temperatuur van 150-160 °C.
- Rijg ondertussen de kippen aan het spit.
- Plaats een pen temperatuur meter in een poot en plaats dan het spit op de BBQ.
- Laat de kip lekker draaien tot een kerntemperatuur van 60°C.
- Maak ondertussen de insmeer saus door de ingrediënten te mengen. Smeer de kippen hiermee in zodra de kern temperatuur van 60°C is bereikt.
- Gaar door tot een kerntemperatuur van 65°C. Laat nu het vuur opkomen om de kip af te grillen en een knapperig korstje te geven. Maar laat de kip niet verbranden.
- Smeer de kip bij een kerntemperatuur van 70°C nogmaals in.
- Grill de kip af tot een kerntemperatuur van 74°C.
- Nu kunnen de kippen van het spit. Laat ze nog even een minuut of 10 rusten en het smullen kan beginnen.