Varkensrack (ribroast)
Langzaam gegaarde varkenrack (rib roast) op de bbq geserveerd met roseval aardappeltjes.
Ingrediënten
Voor de Varkensrack
- 1700 gr Biologische varkensrack
- 3 el olijfolie
- 3 el Kookgek Filip Pork & Ribs rub
Voor de Marinade
- 2 stuks Hele sjalot fijn gehakt
- 2 el Verse Salie fijn gesneden
- 2 el Verse Munt fijn gesneden
- 1 el Verse oregano fijn gesneden
- 60 ml Appelazijn
- 125 ml olijfolie
- 1 stuk Knoflookteen fijn gehakt
Overige benodigdheden
- 4 stuks Wood chuncks cherry +/- 4-5 cm per stuk
- 1 Druippan
Instructies
Marinade
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Voorbereiding
- Haal indien van toepassing aan de vleeskant overbodige vet of vlies weg.
- Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de vetlaag van de varkensrack.
- Smeer beide kanten in met olijfolie en bestrooi met de pork & ribs rub en laat een uurtje marineren.
- Smeer hierna de varekensrack in met 1/3 van de marinade. Vergeet niet goed tussen het vet in te wrijven. Laat een uurtje of 2 in de koelkast marineren.
Bereiden
- Haal na 2 uur marineren de varkensrack uit de koelkast en bereid de BBQ voor op indirect grillen met een temperatuur van 100-110 C°
- Zodra de bbq op temperatuur is plaats dan de wood chuncks op de hete kolen.
- Plaats de varkensrack op het rooster met daar onder een druippan gevuld met water en of appelsap.
- Gaar de varkensrack tot een kerntemperatuur van 62-64 C°. Dit zal ongeveer 6 uur duren. Smeer om het uur de varkensrack in met de Marinade.
- Haal de varkensrack van de bbq zodra de kerntemperatuur bereikt is en laat onder aluminium folie 30 minuten rusten.
- Snijd er dan per rib plakken van en serveer er roseval aardappeltjes (zie recept) en champignonsaus bij.
Notities
Na een idee van: Big Green Egg
Recept: roseval aardappeltjes