Surf and Turf
Gegrilde diamanthaas geserveerd met kreeft en knoflookboter.
Ingrediënten
voor de Surf and Turf
- 2 stuks Voorgekookte Kreeften
- 4 stuks Diamanthaas 200gr per stuk
- 4 stuks Knoflook tenen fijngehakt
- 150 gr Roomboter
- 2 el Fijn gehakte dille
- 1 stuk Rasp van een limoen schil
- 1 stuk Sap van 1 limoen
- scheutje Olijfolie
- snufje Vers gemalen peper en zout op smaak brengen
Benodigdheden
- 2 handen geweekte whisky wood chips
- Aluminium folie
Instructies
Voorbereiding
- Meng 2 fijngehakte knoflooktenen met 50ml olijfolie en smeer hier de Diamanthaas aan beide kanten mee in. Laat dit een uurtje in trekken.
- Week de Whisky wood chips in water.
- Bereid de BBQ voor op direct grillen met een temperatuur van 220°C.
- Snijd de kreeften over de lengte doormidden. Leg hiervoor de kreeft ondersteboven op je snijplank en begin met het mes bij de kop en snijd richting de staart.
- Haal met een lepel de zachte smurrie uit het hoofd van de kreeft. Verwijder ook het darmkanaal dat je door de staart ziet lopen. Breek met een vleeshamertje of een stevig koksmes voorzichtig de scharen open.
- Meng voor de knoflookboter de roomboter, 2 tenen fijngehakte knoflook, 2el fijn gehakte dille, rasp en sap van de limoen. Breng op smaak met peper en zout.
- Bedek/vul de kreeften flink met de knoflook boter. Houd een beetje over voor de Diamanthaas.
Bereiding
- Zodra de BBQ op temperatuur is kun je 1 handje geweekte wood chips op de heten kolen strooien en de Diamanthaas om en om grillen tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
- Maal er wat zout en peper over en laat rusten in aluminium folie tot een kern temperatuur van 54°C.
- Strooi nogmaals een handje wood chips op de hete kolen en grill ondertussen de kreeft een minuut of 5-6 tot de knoflookboter bruinig kleurt.
- Trancheer de Diamanthaas en leg op een bord met een lepeltje van de knoflookboter. Plaats de kreeft ernaast en serveer eventueel een pepersaus bij de Diamanthaas.