Spare Ribs
Kookgek Filip's Spare Ribs, om je vingers bij op te eten!
Ingrediënten
Voor het vlees:
- 2 kg Spare Ribs
- 2 handen Kersen rookhout
- 1 Aluminium folie
Voor de marinade:
- 1 Fles Ketjap
- 1 Flike lepen sambal na eigen smaak voor de pittigheid
- 4el italiaanse kruiden
- 1 Aanvullen met water
Voor de Rub:
- 1 Bakje Kookgek Filip spare ribs rub
- of 1/2 allround rub en 1/2 grove latin rub
Voor de saus:
- 1 stuk rode ui gesnipperd
- 150 ml Tomaten Ketchup
- 50 gr Bruine basterd suiker
- 50 ml worcestersaus
- 50 ml Rode wijnazijn
- 50 ml water
- 0,5 tl Mosterd
- 1 Flinke scheut tabasco naar eigen smaak voor pittigheid
- 0,75 stuk Potje grand berry compote
- 1 Flinke scheut ketjap
- 3 el Honing
Benodigdheden:
- 1 Emmer of bak
- 1 Aluminium folie
Instructies
Voorbereiding:
- Verwijder het membraam (vlies) van de licht gepelde spareribs door ze van achteren in te snijden en het vliesje er af te trekken.
- Snijd de ribs in drie delen en leg ze in een bak of emmer. Voeg alle ingrediënten voor de marinade toe en marineer ze minimaal 14 uur. Zorg dat de spareribs onder het vocht staan.
Spare ribs bereiden:
- Dep de spareribs droog en wrijf ze in met de rub, laat ze nog eens 2 uur liggen.
- Fruit in een steelpannetje de gesnipperde ui aan. Voeg de overige ingrediënten toe en breng op matig vuur aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Week intussen een paar handjes kersen hout in een bakje met water.
- Steek de BBE aan, plaats de conveggtor met de pootjes omhoog en verwarm de BBQ tot max. 100 graden.
- Til de conveggtor op en bestrooi met de geweekte kersen hout.
- Plaats een druippan of bak op de conveggtor en vul met water.
- Leg het RVS rooster er op en rook de spare ribs 1 uur op 100 graden. Vervolgens nogmaals 1 uur op 100 graden maar dan om het kwartier om en om insmeren met de saus.
- Plaats hierna de spareribs 1,25 uur in aluminium folie om de garing te krijgen. Hoe langer hoe meer het vlees van het bot komt.
- Voor het serveren nog even lekker grillen en insmeren met de saus.
- En dan smullen maar!!