Patat Stoofvlees
Heerlijke patat stoofvlees bereid met Hertog Jan Grand Prestige.
Ingrediënten
Voor het stoofvlees:
- 1800 gr Runder sukade
- 150 gr Spek reepjes
- 4 stuks Ui
- 2 flesjes Hertog Jan Grand Prestige
- 2 stuks Wortel gesneden in stukken +/- 1cm
- 2 el Zwolsche stoof kruiden Johnny Boer
- 1 blikje Tomaten puree
- 4 stuks Knoflook tenen fijn gesneden
- 2 stuks Laurier blad
- 300 ml Runderbouillon
- 1 stuk Kruidkoek
- 50 gr Boter
- snufje Verse peper en zout gemalen op smaak brengen
- 1 Bloem Om te bestuiven
- 1 Rode wijnazijn Scheutje
Benodigdheden:
- 1 Gietijzeren rooster
- 1 Dutch oven
Instructies
Voorbereiden:
- Bereid de BBQ voor op in-direct grillen en het rooster met een temperatuur van 90 °C. Plaats ook de Dutch Oven op het rooster zodat deze kan voorverwarmen.
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Verwarm de boter in de Dutch Oven en voeg de ui ringen toe, sluit de deksel van de BBQ en laat ze ongeveer 1 uur smoren terwijl je ze af en toe doorroert. De uien zullen langzaam karamelliseren.
- Schep de gekaramelliseerde uien uit de Dutch Oven op een bord en strooi de spekreepjes in de pan, sluit de deksel van de BBQ en bak de reepjes circa 10 minuten. Schep de spekreepjes uit de Dutch Oven en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bereid de BBQ nu voor op direct grillen met het gietijzeren rooster en breng de temperatuur naar +/- 270 °C. Maak de Dutch oven niet schoon. Met het achtergebleven vet kan je straks weer verder.
Stoofvlees bereiden:
- Leg de runder sukade op het rooster en sluit de deksel van de BBQ. Draai de Sukade na +/- 30 seconden een kwartslag en sluit de deksel opnieuw. Keer het vlees na weer 30 seconden om en herhaal voor een mooie grillruit aan beide kanten.
- Haal de Sukade van de BBQ en zet de Dutch Oven op het rooster. Sluit de deksel van de BBQ en laat de temperatuur zakken tot +/- 200 °C. Door het plaatsen van de pan zal de temperatuur al iets dalen. Snijd intussen het gegrilde vlees in blokjes van +/- 2 centimeter. Bestrooi de blokken vlees met peper en zout en bestuif met de bloem.
- Voeg het vlees aan de pan toe en bak het met gesloten deksel en af en toe omscheppend rondom bruin. Blus af met de rodewijnazijn en haal de pan van het rooster.
- Bereid de BBQ voor op in-direct grillen met een temperatuur van +/- 110 °C.
- Zet de Dutch Oven weer in de BBQ en voeg de uien, spekreepjes, knoflook gesneden en de wortels aan het vlees toe en roer de tomatenpuree erdoor. Bak dit heel even mee. Voeg hierna de laurierblaadjes, zwolsche stoof kruiden toe en schenk het bier en de runderbouillon in de pan. Zet de deksel op de Dutch Oven, sluit de deksel van de BBQ en laat het stoofvlees ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
- Verkruimel de peperkoek en roer door het stoofvlees. Laat nog +/- 20 minuten pruttelen zonder de deksel van de Dutch oven, zodat het stoofvlees lekker indikt.
- Serveer er verse boeren frieten en een stoofpeertje bij (zie recept).
Inspiratie recept met een Kookgek twist: biggreenegg.eu
Bijpassende producten
Producten
Tussen de ingrediënten staat geen bloem en geen rodewijnazijn… in de bereiding wel.. misschien kan dit aangepast worden, nu moet ik terug naar de winkel
Beste, bedankt voor het opmerken. Ik heb het inmiddels aangepast.
Hi, wij gaan dit recept zaterdag maken, we vragen ons af hoeveel ‘1 stuk kruidkoek’ betreft? Groet Marieke
Ik vraag me af hoeveel tomatenpuree, is dit een klein blikje van 70 gram of 1 van 150 gram?
Hoi Freek, Ik gebruik altijd een klein blikje.