Stoofvlees met Epoisses
In Leffe bier langzaam gegaarde runder sukade geserveerd met Epoisses.
Ingrediënten
Voor de stoofvlees
- 1800 gr Runder sukade
- 150 gr Spek reepjes
- 4 stuks Ui
- 2 stuks Leffe tripple
- 2 stuks Wortel gesneden +/- 1cm
- 2 el Kookgek Filip oriental Rub
- 1 stuk Blikje tomaten puree
- 4 stuks knoflook tenen gesneden
- 2 stuks Laurier blad
- 300 ml Runder bouillon
- snufje peper en zout Op smaak brengen
- 1 stuk Kruidkoek
- 50 gr Boter
- 1 bakje Epoisses
Benodigdheden
- 1 Gietijzeren rooster
- 1 Dutch oven
Instructies
Voorbereiding
- Bereid de BBQ voor op in-direct grillen en het rooster met een temperatuur van 90 °C. Plaats ook de Dutch Oven of braadpan op het rooster zodat deze kan voorverwarmen.
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Verwarm de boter in de Dutch Oven of braadpan en voeg de ui ringen toe, sluit de deksel van de BBQ en laat ze ongeveer 1 uur smoren terwijl je ze af en toe doorroert. Hierdoor zullen de uien heel langzaam karamelliseren waardoor de smaak van de stoofvlees alleen maar beter wordt.
- Schep de gekaramelliseerde uien uit de Dutch Oven of braadpan op een bord en strooi de spekreepjes in de pan, sluit de deksel van de BBQ en bak de reepjes circa 10 minuten. Schep de baconreepjes uit de Dutch Oven of braadpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bereid de BBQ nu voor op direct grillen met het gietijzeren of gewone rooster en breng de temperatuur naar 270 °C. Je hoeft de Dutch Oven of braadpan niet schoon te maken, laat het achtergebleven vet in de pan om straks weer me te kunnen bakken.
Bereiden
- Leg de runder sukade op het rooster en sluit de deksel van de BBQ. Draai ze na circa 30 seconden een kwartslag en sluit de deksel opnieuw. Keer het vlees na weer 30 seconden om en herhaal voor een mooie grillruit aan beide kanten.
- Haal het rundvlees van de BBQ en zet de Dutch Oven of braadpan op het rooster. Sluit de deksel van de BBQ en laat de temperatuur zakken tot 200 °C. Door het plaatsen van de pan zal deze al iets dalen. Snijd intussen het gegrilde vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Bestrooi ze met peper en zout en bestuif met de bloem.
- Voeg het vlees aan de pan toe en bak het met gesloten deksel en af en toe omscheppend rondom mooi bruin. Blus af met de rodewijnazijn en haal de pan van het rooster.
- Bereid de BBQ voor op in-direct grillen met een temperatuur van 110 °C.
- Zet de Dutch Oven of braadpan weer in de BBQ en voeg de gekaramelliseerde uien, spekreepjes, knoflook gesneden en de wortels aan het vlees toe en roer de tomatenpuree erdoor. Bak dit heel even. Voeg hierna de laurierblaadjes, Kookgek Filip Oriental Rub toe en schenk het bier en de runderbouillon in de pan. Leg de deksel op de Dutch Oven, sluit de deksel van de BBQ en laat het stoofvlees ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
- Verkruimel de peperkoek en roer door het stoofvlees. Laat nog circa 15 minuten pruttelen zonder de deksel van de Dutch oven, zodat het stoofvlees lekker indikt.
- Neem de pan met het stoofvlees uit de BBQ en breng de temperatuur naar 150 °C. Zet het bakje epoisses (zonder dekseltje) op het rooster en sluit de deksel van de BBQ. Laat de kaas in circa 8 minuten smelten.
- Haal het bakje met kaas uit de BBQ en serveer erbij zodat je op je portie stoofvlees een eetlepel gesmolten kaas kunt scheppen.
- Lekker om met aardappelpuree met gekarameliseerde winterpenen te serveren. En natuurlijk een koude Leffe.
Notities
Naar een idee van biggreenegg.eu.