Oosterse Buikspek
Langzaam gegaarde oosterse buikspek geserveerd met noedels en shiitake.
Ingrediënten
- 1 kg Buikspek met zwoerd
Voor de marinade
- 100 ml Ketjap
- 2 tl sambal oelek
- 1 tl Zout
- 75 ml Honing
- 1 el olijfolie
- 50 gr Palmsuiker
- 3 el Gember Siroop
- 3 stuks Knoflooktenen fijn gehakt
- 2 stuks Sjalotten gesnipperd
- 1 stuk sap van 1 Citroen uitgeperst
Overige ingrediënten
- 1 Pakje noedels
- 1 bakje shiitake
- 1 Bosui in ringetjes gesneden
Benodigdheden
- 1 Grote Ziplock Zak
- 1 Druipbak
- Aluminiumfolie
Instructies
- Meng in een kom alle ingrediënten van de marinade.
- Leg de buikspek op een snijplank met de vet/zwoerd laag naar boven. Snijd een ruitpatroon tot op het vlees. Hierdoor kan de marinade ook bij het vlees komen.
- Stop de buikspek in een ziplock zak en schenk hier de marinade bij. Rits de zak dicht, kneed de marinade goed in het vlees en laat het buikspek minimaal 12 uur in de koelkast marineren.
- Als het buikspek minimaal 12 uur is gemarineerd, haal hem dan uit de ziplock zak en dep droog. Doe de marinade in een steelpannetje.
- Bereid de BBQ voor op indirect grillen met een temperatuur van 120ºC.
- Leg het buikspek met de zwoerd rand naar boven op de bbq. (wel een druipbak eronder) Gaar het buikspek nu tot het een kerntemperatuur van 68°C heeft bereikt. Smeer het buikspek wel ieder uur in met de marinade.
- Als de kerntemperatuur bereikt is haal dan het buikspek van de BBQ en zet de BBQ om naar direct grillen met een temperatuur van 180ºC. Grill vervolgens het buikspek, zodat het rondom licht krokant wordt.
- Laat vervolgens het buikspek 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
- Bereid ondertussen de noedels volgens de verpakking en bak de shiitake met de bosui.
- Kook de over gebleven marinade licht in, zodat een mooie saus ontstaat.
- Snijd het Buikspek en serveer met de noedels, gebakken shiitake en besprenkel met de saus. Garneer nog af met een beetje gesneden bosui.
Notities
Gebruikte producten:
Buikspek met zwoerd
Buikspek met zwoerd