Koud gerookte Zalm
Koud gerookte zalm. Lekker voor op een toastje of als voorgerecht.
Ingrediënten
Voor de Zalm:
- 1 stuk Verse Zalmfilet ca. 1,2 KG Liefst met huid
Voor de Pekel:
- 300 gr Allbrine NR.1
- 300 gr Bruine basterd suiker
- 2 el Geplette zwarte peperkorrels
- 2 el Venkelzaad
- 2 el Mosterdzaad gemalen
Benodigdheden:
- 1 Cold smoke generator
- 1 zakje Axtschlag Rookmot – cherry of appel
- 1 waxinelichtje
Instructies
Voorbereiding
- Meng voor de pekel alle ingrediënten door elkaar in een bak. Bedek hiermee de Zalmfilet zowel onder als boven en laat 24 uur bedekt in de koelkast staan.
- Spoel na 24 uur de pekel van de zalm en dep droog. Laat nu weer 24 uur drogen (onafgedekt )in de koelkast.
Bereiding
- Vul de cold smoke generator losjes met het rookmot en zet een brandend waxinelichtje in de hoek.
- Zet de cold smoke generator onderin de BBQ met de luchtschuiven volledig open.
- Leg de zalmfilet met rooster in de BBQ en sluit de deksel. De margrietschijf mag maar een klein stukje open zijn. Het rookmot dient wel voldoende luchttoevoer te krijgen.
- Controleer regelmatig of het nog smeult. Als de generator volledig op gebrand is, is de zalm klaar. Dit duurt +/- 10 tot 12 uur.
- Leg de zalm in een plastic zak (liefst vacuüm gezogen) en laat deze nog eens 12 uur in de koelkast liggen.
- En daarna smullen maar.
Notities
Let wel op dat je het recept pas maakt als de temperatuur weer onder de 15 graden is buiten. En dan eventueel weg vriezen voor op warme dagen te nuttigen.