Kip op blik (Beer Can Chicken)
Kip op blik, gegaard met radler en donkerbier geserveerd met boeren friet.
(2 personen per kip)
Ingrediënten
Voor de kip op blik:
- 1 stuk Scharrel kip
- 1 bakje Appel rookhout geweekt
- 1 blikje Bier (radler of donker bier)
- 100 ml olijfolie
- 3 el Honing
- 2 el Kookgek Filip Kip op blik rub eventueel kan hij ook van Santa Maria gebruikt worden
Benodigdheden:
- 1 Kip op blikhouder
- 1 Druippan
- 1 Insmeer kwastje
Instructies
De Kip voorbereiden:
- Haal voorzichtig het velletje los van de filet en smeer de filet in met de rub.
- Span het velletje weer terug en rub de rest van de kip rondom in. Vergeet niet de holte in te rubben.
- Laat de kip een uurtje of 2 even staan, zodat de rub in kan trekken.
- Maak ondertussen de natte marinade door olie, kruiden (kip op blik Rub) en honing te mengen. Bepaal zelf wat je lekker vind kwa zoetheid of pittigheid. Ik heb gebruikt 100ml olie, 2el kruiden en 3 el honing.
Kip bereiden:
- Zet na een uurtje of 2 de kip op de standaard. Steek de BGE of andere Kamado aan en verwarm tot 200 °C. Smeer ondertussen de kip in met de marinade.
- Strooi het geweekte rookhout op de hete kolen en plaats de conveggtor, druippan/bak, het rooster en de kip. Gaar op 180°C tot een kerntemperatuur van +/- 75°C gemeten in een poot is bereikt.
- Serveer er een lekkere witlofsalade en boeren friet bij en je zit weer je vingers af te likken.