Gegrilde Kip
Gegrilde hele Kip ''Low and Slow'' en smullen maar.
Ingrediënten
Voor de Kip
- 1 hele Scharrel kip
- 1 schaaltje Kersen rookhout geweekt in water
- 3 el olijfolie
- 2 el Kookgek Filip Original Chicken BBQ Rub
- 1 pak appelsap
Voor het Pekelen
- 1 Liter water
- 60 gr Zout
- 30 gr Bruine bastard suiker
Voor de Spuitfles
- 1 Blikje Radler
- 1 scheut olijfolie
- 1 scheut Balsamico azijn
Benodigdheden
- 1 Druippan
- 1 Wild en gevogelte schaar
Instructies
Pekelen (dag van te voren)
- Pekel de hele kip1 nacht voor bereiding. Doe hiervoor de kip in een emmer en zet ze onderwater. Gebruik per Liter water 60gr zout en 30gr bruine basterd suiker. Roer alles goed door, zodat het zout is opgelost.
Voorbereiding
- Na ongeveer 12 uur kan de kip worden afgespoeld met water en worden droog gedept.
- Smeer de kip in met olijfolie. Haal nu voorzichtig het velletje los van de filet en smeer de filet in met de rub. Span het velletje weer terug en rub de rest van de kip rondom in. Vergeet niet de holte in te rubben. Laat de kip een uurtje of 2 even staan, zodat de rub in kan trekken.
- Knip of snijd de Kip over de rug open zie foto 4 en 5.
Bereiding
- Bereid de BBQ voor op in-direct grillen met een temperatuur van 140°C. Als de BBQ op temperatuur is strooi dan het rookhout op de kolen, plaats een druippan met appelsap op de conveggtor en plaats het rooster met de Kip.
- Rook de kip tot een kerntemperatuur van 55 - 57°C in de poot is bereikt.
- Spuit de kip om de 15 minuten in met het mengsel voor de spuitfles.
- Ga nu over naar direct grillen met een temperatuur van 180-200°C. Grill de kip rondom tot een kerntemperatuur van 70°C.
- Serveer er eventueel eigen gemaakte appelmoes bij (zie recept).
Notities