Herkomst vlees

Iers rundvlees

Het geheim van de kwaliteit van Iers rundvlees is mals gras. De runderen in Ierland staan liefst acht à negen maanden per jaar in de wei en scharrelen hun eigen ‘natuurlijke’ kostje zo bij elkaar.

Veel bewegen betekent namelijk dat het vet mooi door het vlees verdeeld wordt,dit noemen we marmering of vetdooradering. Waar runderen in veel landen worden bijgevoederd met granen,om ze zwaarder te maken,is dit in Ierland minder het geval. De dieren eten gras en kruiden, uit wetenschappelijk hoek komt steeds meer bewijs dat grasgevoerd rund gezonder is.

Grasgevoerd rundvlees heeft een dieprode kleur en een hogere CLA(geconjugeerd linozuur) dan met graan (bij)gevoederd runderen. Recent onderzoek suggereert dat CLA bij mensen de groei van het aantal vetopslagcellen remt,bovendien levert vlees van rund dat in de weide heeft gegraasd meer omega 3 vetzuren en veel vitamine A en E en minder bezadigde vetzuren. De combinatie van een grasdieet en volop lichaamsbeweging zorgt bij runderen dus voor een mooie en intense vleessmaak,daarnaast voor een vlees dat perfect past in een verantwoord consumptiepatroon.

 

Australische black angus

Australische black angus rundvlees heeft een delicate smaak, is geweldig van marmering, het vetgehalte is in de rump en loin gedeelte dermate hoog dat het vaak vergeleken word met Noord Amerikaans, echter heeft het meer smaak en “tender”, is veelal gezonder en gunstiger geprijsd.

Australië is 240 maal zo groot als Nederland en telt minder dan 22 miljoen inwoners, en heeft een Black Angus veestapel die meer koppen telt dan inwoners. Echter qua naam loopt het Australische  Angus beef wat achter in West Europa, ons inziens geheel onterecht.

Het vlees heeft echter een groot voordeel op het Noord Amerikaanse vlees, word door de EU minder met belastingen en heffingen belast, dus gunstiger van prijs. Ook heeft de hele hormoon geschiedenis die het Noord Amerikaanse vlees heeft in zijn geheel geen invloed gehad op het Australische vlees, en de fok methode die zij hanteren. Hier hebben ziekten minder invloed op de vee stapels dan Noord Amerika, en hoeven geen onnodige geneesmiddelen toegepast te worden.

Qua kwaliteit staat het Australische vlees ver boven het Noord Amerikaans, neemt niet weg dat de Amerikanen een groter marketing budget tot beschikking hebben, en op deze manier een groot marketing plan in werking hebben gezet en zo hun vlees op een andere manier in de markt zetten.

 

Zuid-Amerikaans Rundvlees

Zuid-Amerikaans rundvlees uit landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay is zeer geliefd in de horeca en foodservice vanwege de uitstekende smaak. De rundrassen zijn Hereford, Angus, Zebu en kruisingen daarvan. De runderen lopen vrij rond in kuddeverband en eten gras van de pampa’s. Het gras zorgt voor een speciaal aroma waardoor kenners zelfs kunnen proeven waar het rund opgegroeid is. Zuid-Amerikaans rundvlees is mooi gemarmerd vlees met een evenwichtige, smakelijke en fijne structuur.

Door de extensieve wijze van veeteelt is Zuid-Amerikaans rundvlees volledig vrij van hormonen en van zeer laag rendement (kilo’s vlees per rund: Zuid-Amerikaanse runderen zijn ongeveer half zo zwaar als Europese), wat de smaak enorm ten goede komt. Zuid-Amerikaans rundvlees voldoet, net als Europees rundvlees, aan alle EU normen. Vanwege de natuurlijke wijze van produceren is BSE, een ziekte die niet voorkomt.

 

Duurzaam kalfsvlees

Ons kalfsvlees is afkomstig van Veal Fine en heeft het Beter Leven keurmerk. De boerderijen van de Veal Fine kalverhouders bevatten ruim opgezette stallen met een fris stalklimaat, waarbij de kalveren leven in groepen. Daarnaast leven alle kalveren in groepen met voldoende bewegingsvrijheid. Voor het transport van de kalveren wordt gebruik gemaakt van geconditioneerde vrachtwagens en zijn transportafstanden minimaal.

Kalfsvlees van Veal Fine is uniek vanwege de uitgesproken smaak, kleur en malsheid. Een luxe product dat jong en mals is, daarom goed verteerbaar en met een laag vetgehalte. Een delicatesse dankzij de fijne structuur en verfijnde smaak!