Herkomst vlees

Biologisch dubbeldoel rund

Deze runderen worden gehouden voor hun melk en gaan daarna de wei in om op krachten te komen en weer extra aan te sterken en de spiermassa (=vlees) aan te laten groeien. Bekend om zijn heerlijke volle rundvlees smaak en diepe rode kleur.

De Blaarkop is een dubbeldoel rund van het melk-vleestype. De bouw van het dier is solide, met mooie verhoudingen en een gepaste bespiering. De kop is gehoornd en de romp mooi gewelfd. Vanwege haar opvallende verschijning wordt de Blaarkop wel heel chique ‘de koe in chaquet’genoemd.

De kleur is egaal zwart of rood met een witte kop met ‘blaren’. De blaren (kringen rond de ogen) kunnen verbonden zijn met de hals, de vaste blaren, of als een eilandje in het wit ‘losse’ blaren zijn. De Blaarkop is reeds lange tijd in Nederland een bekend rundertype, ze zijn al beschreven in de veertiende eeuw, toen de Nederlandse rundveestapel veel verschillende kleurschakeringen rijk was, maar er nog geen ‘rassen’ waren benoemd.

Van de Nederlandse koeien staat 30% altijd op stal. Per regio kan dat zelfs wel oplopen tot meer dan 50%. Biologische koeien staan alleen ‘s winters op stal, als het te koud is. Sommige rassen zoals Schotse hooglanders en Hereford runderen kunnen goed tegen winterweer, maar ze hebben wel beschutting nodig en moeten bijgevoerd worden. Minimaal 60% van het voer moet van het eigen bedrijf of uit de regio komen; maximaal 40% van het rantsoen mag uit krachtvoer bestaan.

Vleeskalveren (ouder dan 1 week) en vleesstieren worden in groepen gehouden.


Dry aged rundvlees

Rundvlees heeft rijping nodig. En rijping heeft tijd nodig. Dry Aging – vertaald “droge rijping” – is de traditionele methode, om vlees buitengewoon mals en smaakintensief te laten rijpen. Kennis die al tientallen jaren voorhanden is en het vlees de hoogst denkbare trap van veredeling doet bereiken.

Een perfecte steak heeft niets anders nodig dan tijd en de juiste omstandigheden, ouderwets en tegelijk helemaal passend in deze tijd. Het droog-rijpen van vlees is de oudst bekende methode van rijping. Daartoe wordt het vlees in de been gedurende de gewenste (nodige) tijd onder gecontroleerde omstandigheden van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit weggehangen. Niet in luchdicht plastic verpakt, maar juist zoals het vlees het het liefste heeft: zodat het kan ademen.

Als dank voor tijd en gelegenheid om op deze manier te mogen rijpen, schenkt het vlees ons het beste. Intensief aroma, geconcentreerde smaak en een consistentie die niets meer met ‘normaal’vlees te maken hebben. Geen wonder dat kenners dry-aged met ‘koningsklasse onder de steaks’ betitelen.


Biologisch Bonte Bentheimer varkensvlees

Het Bonte Bentheimer Landvarken is een bijzonder varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Een oud ras wat biologisch gehouden word op ruime boerderijen. Het vlees is beroemd om zijn smaak en mooie vetlaag.

Biologische varkens hebben het hele jaar een uitloop naar buiten. Zeugen die drachtig zijn hebben toegang tot een weide waar vaak ook een modderpoel is. Er ligt stro in de stal waar de varkens drie keer meer ruimte hebben dan hun reguliere soortgenoten. Ze krijgen daglicht en frisse lucht. Ook hebben ze een schuurpaal en de mogelijkheid om te wroeten. Het voer is voor minimaal 95% biologisch en volledig gentechvrij. Hun krulstaart mogen ze houden en ook de tanden worden niet geknipt.


Biologisch Texelaar lamsvlees

Dit wereldberoemde ras is gewild vanwege het mooie malse vlees vol van smaak. Het Texelaar lam is kent een mooi vleesaandeel, dikke lendes, volle bouten en schouders. Een atleet.

De texelaar is een schapenras dat is voortgekomen uit het oorspronkelijke Texelse ras. In de tweede helft van de 19de eeuw is dit oude ras gekruist met een aantal Engelse rassen om een betere wol- en vleesopbrengst te krijgen. Hiervoor werden voornamelijk de Lincoln-, Leicester- en Wensleydaleschapen gebruikt. Zodoende werd een stabiel ras gekweekt met prima eigenschappen. Naast de witte texelaar is er ook een blauwe variant.

Schapen worden gehouden voor de wol en voor (lams)vlees. Biologische schapen krijgen 100% biologisch voer, waarvan minimaal 60% ruwvoer (gras en hooi) en maximaal 40% krachtvoer. Preventief antibioticagebruik is niet toegestaan. De dieren mogen altijd in de wei staan als het weer en de bodem dit toelaten. In de stal ligt stro of ander strooisel. Lammeren drinken minimaal anderhalve maand bij de moeder. De staarten mogen niet afgeknipt worden.


Biologisch Polderhoen

Deze kippen leven zoveel mogelijk buiten in een onbespoten en kunstmestvrij gebied. Ze eten, naast wat ze scharrelen, biologisch voer. De kippen hebben een levensduur wat het dubbele van reguliere kip is.Dit levert een voortreffelijk stuk kip op. Stevig en vol van smaak.

Kippen zijn van nature bosvogels en biologische boeren proberen hier rekening mee te houden. Biologische legkippen krijgen veel ruimte (in de stal max. 6 kippen per m2) en mogen buiten lopen in een begroeide uitloop (4 m2 per kip). In hun stal hebben ze recht op daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen.

Het voer is 95% biologisch en volledig gentechvrij. Een biologische kip mag het puntje van haar snavel houden, want dat is net zo gevoelig als een vingertopje. Zie ook www.adopteereenkip.nl, een campagne van Bionext waarbij je een biologische legkip kan adopteren!

De biologische vleeskippen hebben ook echt een beter leven. Reguliere vleeskuikens groeien zo snel dat ze na vijf á zes weken al geslacht worden, wat veel welzijnsproblemen oplevert (‘plofkippen’). Biologische vleeskippen krijgen twee keer zoveel tijd, ruim 80 dagen. Daardoor hebben ze geen hartklachten en zakken ze niet door hun poten. Bovendien hebben ze net als de legkippen een dagelijkse vrije uitloop naar buiten, strooisel en stofbaden.

 

Duurzaam kalfsvlees

Ons kalfsvlees is afkomstig van Veal Fine en heeft het Beter Leven keurmerk. De boerderijen van de Veal Fine kalverhouders bevatten ruim opgezette stallen met een fris stalklimaat, waarbij de kalveren leven in groepen. Daarnaast leven alle kalveren in groepen met voldoende bewegingsvrijheid. Voor het transport van de kalveren wordt gebruik gemaakt van geconditioneerde vrachtwagens en zijn transportafstanden minimaal.

Kalfsvlees van Veal Fine is uniek vanwege de uitgesproken smaak, kleur en malsheid. Een luxe product dat jong en mals is, daarom goed verteerbaar en met een laag vetgehalte. Een delicatesse dankzij de fijne structuur en verfijnde smaak!


Wild & gevogelte
Ons zeer uitgebreide assortiment bevat onder andere warm en koud gerookte, geportioneerde, gevulde en gevormde specialiteiten. Van hertenbiefstuk en carpaccio tot gerookte kuikenfilet en gedroogde wild zwijnsham. Onze tournedos hebben een grootse naam opgebouwd en de befaamde gerookte specialiteiten zijn een kroon op ons werk.

Puur natuur is een trend en wild is uiteindelijk het mooiste stukje vlees dat er te vinden is. Vetarm en zonder toevoegingen! Maar ook met onze nieuwe scharrel- en biologische producten voldoen we daarmee aan de hedendaagse behoefte van de consument.

 


Seafood

Dagvers of diepgevroren
Wij kopen uw producten wereldwijd in, dus niet enkel de Noordzee en EU producten op menu, maar Kingcrab, Tilapia, Pangasius, Tong, Schar, Jack Dorry, Poontjes, zeeduivel en meer dan 300 soorten en maten tijgergarnalen en Vannamei shrimps, gekookt of gepeld en met of zonder kop. Ook leveren wij meer dan 100 soorten vers ingevroren vis, of nemen dit voor u op voorraad om wekelijks uit te leveren.